OPGETEKEND

Rozet Arnhem | woensdag 2 oktober | 18:30 - 22:00

In samenwerking met Studio Hoekhuis organiseert Rozet Arnhem een avond met lezingen over graphic novels, beeldverhaal en strips.

In ons programma leggen we de graphic novel onder het vergrootglas en we gaan in op de verschillende onderdelen van het beeldverhaal. Aan de hand van lezingen, workshops, animaties en een stripmarkt. Met lezingen van Stripmaker des Vaderlands Magreet de Heer, docent Nederlands Willard Mans, stripmakers Aimée de Jongh, Roel Venderbosch en Abe Borst, taalkundige Jeroen Dera en Sigge Stegeman van uitgeverij Soul Food Comics.

Stripmarkt

De gehele avond is de stripmarkt gratis toegankelijk, met o.a. stripmakers Coco Ouwerkerk, Magreet de Heer, Emma Ringelding, Abe Borst, Esther van de Bund en Aimée de Jongh, uitgeverij Loopvis, uitgeverij Pelikaan Pers, uitgeverij Soul Food Comics, stripwinkel Señor Hernandez en natuurlijk Studio Hoekhuis.

Entree

De toegangskaarten voor de 6 lezingen zijn €15,- en te bestellen via www.rozet.nl/opgetekend. Voor wie liever niet online besteld, toegangskaarten zijn ook te krijgen in onze winkel waar je kunt pinnen of contant betalen. 

Studenten en scholieren gratis toegang*

Ben je scholier of student, dan mag je gratis naar de lezingen. Je moet wel een plekje *reserveren via deze link. Let op, want vol is vol.


De sprekers

Magreet de Heer en Willard Mans

De avond zal worden geopend door Stripmaker des Vaderlands Magreet de Heer en docent Nederlands Willard Mans, die samen met Bas Schuddeboom in 2018 de 'Graphic Novels voor de Leeslijst'-gids publiceerden. 

Magreet de Heer sloot zich eind jaren negentig aan bij stripstudio De Zwarte Handel van Maaike Hartjes. Onder aanvoering van de eigenaar van stripwinkel Lambiek, Kees Kousemaker, werkte ze mee aan het digitale naslagwerk Comiclopedia en het Overzicht van de Nederlandse stripgeschiedenis. Haar autobiografische stripwerk voor NRC.Next en Trouw was de aanloop naar de In Beeld-reeks. De nieuwste titel Liefde in Beeld, is de meest persoonlijke in de reeks.

Willard Mans is o.a. leraar Nederlands aan de csg Jan Arentsz in Alkmaar en striprecensent voor Stripschrift. Tijdens de laatste Stripdagen in Haarlem richtte hij een kleine tentoonstelling over: Frans Masereel, honderd jaar strips. Samen met Magreet zal hij vertellen hoe graphic novels inzet in zijn lessen Nederlands.


Aimée de Jongh

In deze lezing doet striptekenaar Aimée de Jongh voor de eerste keer een boekje open over het maken van haar nieuwste graphic novel 'TAXI!'. In dit boek staan vier taxiritjes centraal, die zij zelf meemaakte tussen 2014 en 2018. Ze behandelt het volledige maakproces van tekst, thumbnail, schets, pagina-opbouw en het tekenen van de uiteindelijke strippagina's op de computer. Een exclusief kijkje in de keuken bij één van de productiefste stripmakers van dit moment.

Van Aimee de Jongh verschenen o.a. de graphic novels 'Terugkeer van de Wespendief', 'Bloesems in de Herfst' en 'TAXI!'


Roel Venderbosch

Roel Venderbosch is illustrator en striptekenaar ook actief als grafisch ontwerper. Hij is de maker de graphic novel KSX van schrijft en illustreert voor verschillende jeugdbladen en strips, verzorgt de covers voor NRC-Next. In zijn lezing gaat hij in op het schrijven, structureren, tekenen en vormgeven van de graphic novel KSX en andere strips. Met aandacht voor discipline, planning, motivatie en artistieke keuzes.

Van Roel Venderbosch verscheen o.a. 'KSX' en 'Prof Oja-Aha'


Abe Borst

Striptekenaar Abe Borst worstelt zijn leven lang al met taal, maar sinds hij het potlood op pakte als een professional is het hem opgevallen dat er veel mensen op een vergelijkbare manier worstelen met beeld. In deze lezing deelt Abe zijn ervaringen met beeld en hoe het een plaats heeft in onze maatschappij aan de hand van anekdotes uit het zakenleven, onderwijs en de kunstwereld.

Van Abe Borst verscheen o.a. 'Smikkelen en Smullen' en 'Zoo & Zo'.


Jeroen Dera

Neerlandicus verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en ARtEZ speelt met zijn lezing in op de actuele ontwikkelingen en het leesgedrag van jongeren. Binnen de RU werkt hij zowel binnen de Faculteit der Letteren als binnen de Radboud Docenten Academie. Zijn academische onderwijs en onderzoek concentreren zich voornamelijk op taal- en cultuureducatie, met een bijzondere focus de theorie en praktijk van literatuuronderwijs. Aan ArtEZ verzorgt hij colleges literatuurgeschiedenis en -theorie voor studenten Creative Writing.


Sigge Stegeman

Een strip kent unieke mogelijkheden voor het vertellen van een verhaal. Van paginaopmaak tot kaderrand, van tekstballon tot typografie en van kleurpalet tot lijnvoering… in een strip kan alles betekenis hebben. Als uitgever Soul Food Comics en stripcriticus Sigge Stegeman laat zien welke middelen zoal gebruikt worden en legt uit hoe je niets hoeft te missen.

Van uitgeverij Soul Food Comics verscheen o.a. 'Totem', 'Irmina' en 'Sporen van het toeval'.


Alles bij elkaar een heel mooi programma voor iedereen die nieuwsgierig is naar de nieuwe generatie Nederlandse striptekenaars en welke rol ze spelen in het huidige literaire landschap. Graag verwelkomen we je op woensdag 2 oktober in Rozet Arnhem.

Voor meer informatie en toegangskaarten: www.rozet.nl/opgetekend. 

 

 

© 2017 - 2019 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel