OPGETEKEND | Rozet Arnhem | vrijdag 5 november

Opgetekend 2019Studio Hoekhuis organiseert samen met Rozet Arnhem de tweede editie van OPGETEKEND, een avond met lezingen over graphic novels en strips, workshops en natuurlijk een stripmarkt. Arnhem is een echte strip- en graphic novel stad en krijgt steeds meer naam en faam. Een stripstad van makers en doeners en dit laten we zien tijdens OPGETEKEND, een avond geheel in het teken van graphic novels, strips en webtoons. Met lezingen, workshops en natuurlijk een stripmarkt, en dat allemaal gratis!

Stripmarkt

Opnieuw is er de stripmarkt waar stripmakers, stripspeciaalzaken en uitgeverijen weer alles uit de kast trekken. Deze keer is markt nog groter met o.a. stripmakers Jeroen Funke, Sterric, Nik HeemskerkCoco OuwerkerkEmma Ringelding, Abe Borst, Ype Driessen, Esther van de Bund en B. Carrot. Daarnaast ook uitgeverijen Scratch Books, SyndikaatLoopvis en Soul Food Comics en de stripjournalisten van de 9e Kunst. En natuurlijk stripwinkel Señor Hernandez en Studio Hoekhuis.


De sprekers

In de afgelopen jaren zien we dat stripmakers, cartoonisten en illustratoren steeds vaker alternatieve platformen gebruiken voor het publiceren van hun werk. Bijvoorbeeld door hun stripverhalen te plaatsen op social media, een online platform als WebToon of hun werk uit te geven in eigen beheer. Er zijn dus veel nieuwe wegen voor stripmakers om hun publiek te bereiken.

Maar wat komt er allemaal bij kijken als je besluit zelf je werk uit te brengen? Tijdens OPGETEKEND 2021 willen we graag de professionals aan het woord laten die hun ervaringen op dat gebied met ons willen delen.


Stripmaker Jeroen FunkeJeroen Funke - stripmaker

Stripmaker Jeroen Funke is een creatieve duizendpoot. Als één van de oprichters van het collectief Lamelos publiceerde hij vele, vele, vele mini-strips, met helden als Victor & Vishnu, Juf Kriebel en Bemoeibeest. Daarnaast is hij medeoprichter van het stripblad BRUL!, redactielid van BoekieBoekie en maakt zijn eigen unieke stripboeken onder de vlag van ‘Elke Maand Een Boekje’.

Jeroen komt spreken over de 1001 projecten waar hij mee bezig is en over zijn ervaringen als zelfstandig uitgever van stripboeken.

Deze lezing is gratis, maar reseveer hier alvast een plek.  


Stripmaker Coco OuwerkerkCoco Ouwerkerk - stripmaker

Stripmaker Coco Ouwerkerk maakt sinds 2017 naam met de doorlopende stripserie 'Acception' dat zich afspeelt op een middelbare school met het kleurrijke hoofdpersonage Arcus. In 2018 publiceerde Ouwerkerk de eerste episode van Acception op het online comic platform WebToons. Inmiddels zijn er meer dan 150 pagina's/episodes verschenen en komen er elke week twee bij.

De strip heeft meer dan 700.000 volgers dat elke dag groeit, miljoenen views en een hoge waardering onder haar volgers. Het is daarmee één van de meest succesvolle Nederlandse strips op een internationaal online platform. Bij uitgeverij Syndikaat zijn inmiddels ook twee Acception albums verschenen.

Coco Ouwerkerk vertelt over haar werk als stripmaker, hoe je online een fanbase opbouwt en op welke manier je je publiek kunt bereiken.

Deze lezing is gratis, maar reseveer hier alvast een plek. 


Stripmaker B CarrotB. Carrot - stripmaker

Stripmaker B. Carrot, pseudoniem van Annat Seagal (Jerusalem, 1985) studeerde Visual Arts in Amsterdam en aan de Sint Lukas School of Arts in Brussel. Haar eindexamen, in de vorm van het beeldverhaal 'Alle dagen ui', werd in 2019 uitgegeven als graphic novel door uitgeverij Soul Food Comics in Arnhem. Kenmerkend voor B. Carrot is het maatschappelijk engagement in haar verhalen, zoals dat ook doet onder de vlag van het journalistieke platform ‘Drawing the Times’.

B. Carrot komt spreken over hoe ze de thema's waarover ze schrijft/tekent onderzoekt en hoe dit zich vertaalt naar strip. 

Deze lezing is gratis, maar reseveer hier alvast een plek.  


Gino BombekeGino Bombeke - KU Leuven

De Vlaamse Gino Bombeke gaf 14 jaar les in het middelbaar onderwijs en is momenteel vakbegeleider Nederlands voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen in de regio Mechelen-Brussel en lector aan de SLO Nederlands van de KU Leuven.

Hij schreef onder andere een module voor leerkrachten Nederlands hoe strips en graphic novels in te zetten in het Nederlands taalonderwijs. In de praktijk merkte hij dat veel leerkrachten nog de kennis ontbrak hoe het beeldverhaal in te zetten. Gino Bombeke ontwikkelde lesbrieven en een leeslijst met suggesties voor stripverhalen en graphic novels.

Gino Bombeke komt spreken over zijn ervaringen in het Vlaamse taalonderwijs met de inzet van strips en graphic novels.

Deze lezing is gratis, maar reseveer hier alvast een plek. 


Marije SietsmaMarije Sietsma - auteur / uitgever

Marije Sietsma is van vele markten thuis, als schrijver heeft ze diverse (kook)boeken op haar naam staan en als uitgever Loopvis is ze drijvende kracht achter o.a. de Vissenpost en de Kakkerlakjes-serie. In de uitgaven van uitgeverij Loopvis vindt de lezer een mix van het werk van (jong) talent op het gebied van literatuur, poëzie en illustratie.

Marije Sietsma komt een lezing geven over haar ervaringen met het uitgeven van de Vissenpost en Kakkerlakjes en hoe ze poëzie en illustratie met elkaar verbindt.

Deze lezing is gratis, maar reseveer hier alvast een plek. 


Emma Ringelding en Abe BorstWorkshop 'Show don't tell'

Stripmakers Abe Borst en Emma Ringelding verzorgen tijdens OPGETEKEND de workshop ‘Show don’t tell’. Hierbij leer je hoe je een verhaal kunt vertellen in tekst en in beeld en wat de belangrijkste verschillen zijn. De workshop duurt +/- 60 minuten.

Stripmaker/illustrator Abe Borst is o.a. bekend van de strip ‘Zoo & Zo’, ‘Smikkelen & Smullen’ en dagboekstrip Squabe. Stripmaker/Illustrator Emma Ringelding werkt o.a. voor Volkskrant, Oerol, FNV, Eppo Stripblad, ArtEZ, Strip 2000 en de Boekenkrant. Emma maakte ook het posterontwerp voor OPGETEKEND 2021. 

Deze workshop is gratis, maar reseveer hier alvast een plek. 


Voor meer informatie en reserveringen: www.rozet.nl/opgetekend. 

 

 

© 2017 - 2021 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel