Studio Hoekhuis Boeken Top 10

Het jaar 2021 loopt ten einde en het is weer de tijd van lijstjes. Zo ook die van Studio Hoekhuis, waarbij we kijken naar de beste stripboeken en graphic novels van het afgelopen jaar. Zoals altijd kijk ik niet naar wat het meest populair is of het beste verkocht, maar naar (strip)boeken die mij het meest zijn bijgebleven of hebben verrast.


10. Mini comic – Bob Op ‘t Land

De eerste grijze haar op het hoofd van Bob Op ’t Land is de start van een existentiële crisis die de stripmaker afgelopen jaar met frisse tegenzin uitwerkte in 42 cartoons. Met veel zelfspot en humor tekende hij het dagelijks wel en wee van de moderne stripmaker in een lastige tijd.

In de afgelopen 2 jaar nam menig stripmaker het initiatief om het leven tijdens de lockdown op te tekenen. Toch slaagde er maar enkelen in om boven de waan van de dag uit te stijgen. De cartoons van Bob Op ’t Land zijn hierop een uitzondering. Van de sociale ongemakkelijkheid van een gesprek op een feestje tot aan een complete implosie van het zelfbeeld, Bob Op ’t Land legde zijn ziel bloot op een hoogst vermakelijke wijze.

Mini comic – Bob Op ‘t Land


9. De Oase - Simon Hureau

Met de Nederlandse vertaling van ‘De Oase’ (L’Oasis) laat uitgeverij Soul Food Comics opnieuw zien dat de strip een medium is voor alle mogelijke verhalen. De Franse stripmaker Simon Hureau doet in ‘De Oase’ verslag van 10 jaar tuinieren. Wat begon als een saaie lap gras met enkele struiken, transformeert door de tijd heen in een weelderige oase waar flora en fauna floreren. Het succes van dit boek toont aan dat er strip is voor elk onderwerp en elk publiek. 

De Oase - Simon Hureau


8. De Walvis Bibliotheek - Judith Vanistendael | Zidrou

Met 'De Walvis Bibliotheek' schreven Zidrou (o.a. 'Bloesems in de Herfst') en Judith Vanistendael (o.a. 'Penelope') samen een avontuurlijk en bitterzoet beeldverhaal. Het is een boek over de kracht van verhalen, liefde, afscheid nemen en een nieuw begin. Wat dit jeugdboek apart zet is hoe de makers de volwassen thema’s toegankelijk maken voor een jong publiek en dat doen op een integere en ontroerende wijze.

De Walvis Bibliotheek - Judith Vanistendael | Zidrou


7. The Little Wooden Robot and the Log Princess - Tom Gauld

De Schotse cartoonist en stripmaker Tom Gauld is vooral bekend van zijn cartoons over literatuur, geschiedenis en wetenschap. Met ‘The Little Wooden Robot and the Log Princess’ bewijst hij ook nog eens een begenadigd kinderboekenschrijver te zijn. In het boek vlecht Gauld de verhaallijnen van beide personages op een prachtige wijze in elkaar. Bijzonder is hoe zijn kenmerkende humor alle leeftijden overstijgt, het resultaat is een hartverwarmend avontuur dat het meest cynische hart zal doen smelten.

The Little Wooden Robot and the Log Princess - Tom Gauld


6. Crash Site – Nathan Cowdry 

Een jonge vrouw met de naam Rosie, een antropomorfische hond, drugssmokkel in de jungle en een pratende onderbroek met extreem rechtse ideeën. Dit alles geeft al aan dat 'Crash Site', door de Britse stripmaker Nathan Cowdry, een graphic novel is voor de fijnproevers van het absurde verhaal. Het is het soort boek dat de lezer op de meest fundamentele manier op het verkeerde been zet. En Cowdry weet die ontwrichtende spanningsboog vast te houden tot de laatste pagina. Een debuut dat smaakt naar meer.

Crash Site – Nathan Cowdry 


5. The Magic Fish - Trung Le Nguyen

Ondanks dat dit boek uitkwam in oktober 2020, smokkel ik het naar de beste boeken van 2021 domweg omdat ik het pas begin dit jaar onder ogen kreeg. In ‘The Magic Fish’ groeit Tiến, een kind van Vietnamese bootvluchtelingen, op in Amerika. Zijn moeder vertelt hem graag de sprookjes die zij hoorde als kind in Vietnam, op zijn beurt leest Tiến zijn moeder Westerse sprookjes voor van o.a. Hans Christian Andersen. Maar het is via de sprookjes dat de twee elkaar proberen te vertellen wat er gaande is in hun leven. Een prachtig graphic novel debuut van deze veelbelovende stripmaker.

The Magic Fish - Trung Le Nguyen


4. In: A Graphic Novel - Will McPhail

Dit jaar debuteerde de Engelse cartoonist Will McPhail met de graphic novel ‘In: A Graphic Novel’. Het is het verhaal van Nick, een illustrator in zijn twintiger jaren, die vastloopt in de dagelijkse sleur. Hij heeft gevoel met niemand een echte connectie te hebben, zijn leven lijkt een slecht toneelstuk. Met veel (zelf)spot en een scherp oog voor sociale interactie legde Will McPhail de menselijke ziel bloot in deze herkenbare en ontroerende graphic novel.

In: A Graphic Novel - Will McPhail


3. Anaïs Nin: Op een Zee van Leugens - Léoni Bischoff

Om de zoveel tijd lees ik een beeldverhaal waarbij alles dat het medium stripboek uniek maakt samenkomt. 'Anaïs Nin. Op een zee van leugens' is zo'n stripboek. De getekende biografie van de Frans Cubaanse auteur bekend om haar erotische dagboeken, is een lust voor zowel het oog als voor de geest. Stripmaker Léonie Bischoff weet het leven en werk van Anaïs Nin op een bijna hallucinante manier te vertalen. En net als het werk van de controversiële auteur weet Bischoff erotiek en sensualiteit vorm te geven op een bijna spiritueel niveau. Daarmee is deze getekende biografie een welkome frisse blik op zowel het leven van Anaïs Nin als ook hoe vrouwelijke sensualiteit en seksualiteit wordt verbeeldt in het stripverhaal.

Anaïs Nin: Op een Zee van Leugens - Léoni Bischoff


2. No One Else – R. Kikuo Johnson

Na zijn graphic novel debuut ‘Night Fisher’ uit 2005, is de Hawaïaanse illustrator en stripmaker R. Kikuo Johnson terug met het indrukwekkende ‘No One Else’. Een alleenstaande werkende moeder zorgt voor haar zoon Brandon en haar dementerende vader. Op het moment dat de vader sterft en haar broer na jaren van afwezigheid terugkeert, komt de pijn en opoffering van de afgelopen jaren naar boven. Op meesterlijke wijze weet Kikuo Johnson dit familiedrama te belichten vanuit alle personages. Verplichte leeskost.

No One Else – R. Kikuo Johnson


1. Dagen van Zand – Aimée de Jongh

Het is even geleden dat een Nederlandse stripmaker zowel thuis als over de grens zoveel erkenning kreeg met een stripboek. In het geval van ‘Dagen van Zand’ door Aimée de Jongh, een verhaal over een jonge fotograaf die de ellende in 'The Dustbowl' in de jaren '30 vastlegt, is dat meer dan verdient. In dit boek komt al haar ervaring, onderzoek, teken- en schrijftalent samen waar ze de afgelopen jaren zo hard aan heeft gewerkt. Daarmee heeft Aimée de Jongh de lat voor de Nederlandse strip gelegd waar deze hoort, namelijk op het hoogste niveau.

Dagen van Zand – Aimée de Jongh


En dat is de selectie van de beste stripboeken en graphic novels van 2021 wat Studio Hoekhuis betreft. Mis je jouw favoriet in deze lijst? Aarzel niet om een bericht te sturen met jouw Top 10 van 2021 en wellicht staat jou favoriete boek ook binnenkort bij ons in de kast.

 

 

© 2017 - 2022 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel