Boeken Top 10 - Editie 2019

Met het einde van het jaar in zicht is het weer tijd voor de lijstjes en zo ook die van Studio Hoekhuis. Daarbij is het altijd lastig om een rangorde aan te geven, het aanbod is immers zo divers. Zodoende heb ik gekeken naar boeken die mij het meest zijn bijgebleven of hebben verrast. So without further ado, onze Boeken Top 10 van 2019:

10. 'Everyone dies alone' - Joan Cornellà

De Spaanse shock-cartoonist Joan Cornellà bundelde de beste cartoons van 2012 tot 2019 in  'Everyone dies alone'. Wat blijft verbazen is dat Cornellà altijd weer een nieuw taboe weet te breken en over een grens heen weet te gaan. Het is dan ook een 'acquired taste' maar sowieso een cartoonist die de tongen los maakt.


9. 'Mid-Century Modern Graphic Design' - Theo Inglis

De enige non-fictie titel in de lijst is 'Mid-Century Modern Graphic Design' van grafisch ontwerper en schrijver Theo Inglis. Een fraai vormgegeven en inspirerend overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van grafisch ontwerp en illustratie in de jaren '50 en '60.


8. 'Skip' - Molly Mendoza

Een fantasievolle, kleurrijke soms bijna hallucinerende graphic novel over opgroeien, verlies en vriendschap. Met haar vlotte handschrift en uitstapjes richting moderne kunst creëerde Molly Mendoza een post-apocalyptische wereld waarin hoop en vriendschap uiteindelijk zegevieren. Een sprankje licht in donkere tijden.


7. 'Taxi!' - Aimée de Jongh

De tweede autobiografisch titel in deze lijst is van Aimée de Jongh, in 'Taxi!' twijnt de stripmaker 4 verhaallijnen op geniale wijze bij elkaar en weet zo verschillende plaatsen, karakters en periodes van haar leven in beeld te brengen.


6. 'Een wonderlijke expeditie van robots' - Rubašová | Janíček

Een verrassende uitgave van Boycott Books, een graphic novel voor een jong publiek (10+) die leest als het dagboek van Dr Livingstone. Met dien verstande dat de ontdekkingsreiziger een robot is in de verre toekomst met een meer dan overvloedige mate van zelfoverschatting en arrogantie.


5. 'Pokko and the drum' - Matthew Forsythe

Als een boek begint met de zin: 'The biggest mistake Pokko’s parents ever made was giving her the drum.', dan kan het voor het voor mij niet meer stuk. Een prachtig geïllustreerd jeugdboek van Matthew Forsythe met een inspirerende vertelling van Pokko die met haar nieuwe trommel de wereld een stukje mooier maakt.


4. 'Hoe ik probeerde een goed mens te zijn' - Ulli Lust

In deze autobiografische titel van Ulli Lust beschrijft ze de toxische driehoeksrelatie waar ze in gevangen zat tijdens haar twintiger jaren. De eerlijkheid waarmee ze dat doet is soms pijnlijk om te lezen maar doet de lezer ook twijfelen aan zijn eigen (voor)oordelen en politieke correctheid.


3. 'Domus' - Erik Svetoft

In 'Domus' vervolgd de Zweedse stripmaker Erik Svetoft zijn absurde tekstloze beeldverhalen in een overtreffende trap van zijn eerdere titel 'Mondo' uit 2017. De beeldtaal van Svetoft is fascinerend, ongemakkelijk en van een bevreemdende schoonheid.


2. 'The Hard Tomorrow' - Eleanor Davis

Een titel die me nog steeds bijblijft door de menselijkheid van de karakters. 'The Hard Tomorrow' speelt zich af in een nabije toekomst waarin Eleanor Davis op een briljant subtiele wijze actuele maatschappelijke thema's aansnijdt.


1. 'Buck - de eerste man op aarde' - Frederik Van Den Stock

Een titel die in Nederland weinig aandacht kreeg en dat wel verdiende. Deze karakteristieke en kleurrijke graphic novel is een intelligente en humoristische interpretatie van het scheppingsverhaal. Frederik Van Den Stock maakte met 'Buck' een spiegel voor de mensheid om onszelf eens hartelijk uit te lachen.


2019 was weer een mooi boekjaar en we kijken reikhalzend uit wat er in 2020 ons gaat brengen.  

Sorteer op
© 2017 - 2020 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel