Veelgestelde Vragen

In de winkel stellen klanten (gelukkig) veel vragen over het aanbod van Studio Hoekhuis. En zover ik kan probeer ik ze altijd te beantwoorden. Ik merk wel dat sommige vragen vaker voorbij komen dan andere, zodoende heb ik een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen.

De winkel

Bestellen en bezorgen

Graphic Novels

Overige vragen

Print en drukwerk


Openeningstijden van de winkel

Je kunt de openingstijden van de winkel vinden op deze pagina.


Waarom is de winkel alleen 's middags geopend?

Naast Studio Hoekhuis ben ik ook werkzaam als freelance illustrator, animator en vormgever. Zodoende gebruik ik de ochtenden om te werken aan opdrachten. Door deze dagindeling ben ik er zeker van dat ik 's middags mijn handen vrij heb om klanten in de winkel te kunnen helpen. 


Koopt Studio Hoekhuis tweedehands boeken in?

Nee, Studio Hoekhuis koopt geen tweedehands boeken in.  


Ik zoek een boek maar het staat niet in de (web)winkel

Geen probleem, neem even contact op en we gaan kijken waar we het boek voor je kunnen bestellen.


Binnen hoeveel dagen wordt een online bestelling bezorgd?

Dit is afhankelijk van het tijdstip van bestellen, we proberen bestellingen van voor 12:00 uur dezelfde werkdag aan te leveren bij de Post NL. Volgens de richtlijnen van de Post NL wordt een pakket binnen Nederland met 1 werkdag bezorgd, voor een overzicht van de postbezorging zie ook www.postnl.nl. Houd er rekening mee dat dit geen garantie is en dat het beter is uit te gaan van +/- 2 dagen. Ook rond feestdagen zul je rekening moeten houden met een langere bezorgtijd. 


Kan ik een online bestelling ook zelf afhalen?

Jazeker, je kunt dat aangeven in de laatste stap van het bestelproces. Onder het kopje 'Verzending' kies je voor 'Afhalen bij winkelier', er worden dan vervolgens geen verzendkosten gerekend.


Kan ik een online bestelling ook laten bezorgen bij een PostNL punt?

Jazeker, je kunt dat aangeven in de laatste stap van het bestelproces. Onder het kopje 'Verzending' kies je voor 'Afhalen bij PostNL locatie'. Vervolgens kun je via je postcode en huisnummer het dichtstbijzijnde PostNL punt vinden. Deze optie is vooral voordelig voor pakketpost.


Wat bepaalt de hoogte van de bezorgkosten?

De bezorgkosten worden bepaald aan de hand van het gewicht en de afmetingen van het boek of print. Afhankelijk van deze eigenschappen versturen we het product verstuurt als brievenbuspakket of regulier postpakket. Over het algemeen is een brievenbuspakket, dat niet zwaarder is dan 2 kilo, het meest voordelig.


Kan ik in de winkel ook met PIN betalen?

Jazeker, graag zelfs, dat maakt onze administratie ook een stuk makkelijker. Maar contant afrekenen is ook nog steeds mogelijk. Ook kunt u betalen met de volgende creditcards: Visa, Mastercard, American Express, ApplePay, GooglePay, JCB, China Union Pay, Discover, Maestro, Visa Electron, V Pay.

Hogere bedragen, zoals bij de aankoop van een kunstwerk, facturen we liever apart en via bankoverschrijving. 


Ik heb geen aankoopbevestiging per e-mail ontvangen

Helaas krijgen we nog wel eens te horen dat e-mails die via onze webshop zijn verstuurd in de spambox belanden. Als u geen aankoopbevestiging van ons heeft ontvangen, controleer dan ook even de spambox van uw e-mailprogramma. Of neem even telefonisch contact op via 026 446 47 28.


Verkoopt Studio Hoekhuis alleen maar stripboeken?

We proberen bij Studio Hoekhuis een breed aanbod van boeken in te kopen, maar we zijn wel gespecialiseerd in de meer bijzondere titels. Zo hebben we een aanbod van Nederlandse, Vlaamse en Engelstalige graphic novels, small press en een selectie van Nederlandse en Engelstalige boeken over (pop)cultuur, film, grafisch ontwerp en kunst.


Wat is het verschil tussen een stripboek en een graphic novel?

Er is geen harde grens tussen stripboeken en graphic novels. Vergelijk het met de vlotte vakantieroman ten opzichte van 'De Avonden', beide zijn boeken maar je waardeert ze op een andere manier.

Stripboeken

  • Hebben vaak het doel om te vermaken zoals ook cartoons of een comedyserie.
  • Zijn vaak onderdeel van een serie of franchise, zoals bijvoorbeeld Suske & Wiske.
  • Zijn vaak te herkenen aan een heldere tekenstijl en opmaak waarbij de lezer eenvoudig de verhaallijn en de opvolgende gebeurtenissen kan volgen.

Graphic Novels

  • Hebben veelal een literaire inslag, complexe verhaallijnen en karakters
  • Zijn veelal gericht op een (jong) volwassen doelgroep
  • De thematiek is te vergelijken met die van de geschreven literatuur. Zo zijn er voorbeelden van graphic novels met o.a. autobiografische, journalistieke, maatschappelijke, culturele en geschiedkundige thema's.
  • Kenmerken zich veelal door een meer persoonlijke stijl waarbij de combinatie van handschrift, kleur, tekst en pagina-indeling te samen, het verhaal op een diepere laag versterken.

Wat is het verschil tussen een beeldroman, striproman of graphic novel?

Er is geen verschil, het zijn allen benamingen voor hetzelfde: een stripboek met literaire kwaliteit. Tegenwoordig wordt de term 'graphic novel' echter het meest gebruikt. 


Ik heb nog nooit een graphic novel gelezen, waar moet ik beginnen?

Net als in de geschreven literatuur zijn er verschillende instapniveaus, sommige boeken lenen zich wat beter als kennismaking dan andere. Voor wie nieuwsgierig is, maar niet gewend is stripboeken te gelezen, zijn de volgende titels een mooi startpunt:

Natuurlijk heeft de keuze voor een boek ook te maken met je persoonlijke voorkeur. Mocht je meer willen weten, dan adviseren we je graag over het aanbod van graphic novels. 


Wat zijn Small Press uitgaven?

De term small press is ontstaan in de jaren '90 toen (beginnende) striptekenaars begonnen met het zelf uitgeven van boeken, onafhankelijk van de grote stripbladen en uitgeverijen. Het zijn vaak kleine boekjes in een beperkte oplage, veelal handgemaakt door stripmaker zelf. Dit geeft stripmakers veel vrijheid en zodoende zijn de uitgaven veelal heel persoonlijk en met een kenmerkende stijl. Voorbeelden van small press uitgaven verkrijgbaar bij Studio Hoekhuis zijn:


Wat zijn webcomics?

Met de komst van blogs en sociale media, zoals Tumblr en Instagram, zagen veel (aankomende) stripmakers nieuwe mogelijkheden om hun strips en cartoons aan te bieden aan een groot publiek. Door het groeiende aanbod van online cartoons ontstonden er ook gespecialiseerde websites en apps zoals WebToons. Deze zijn vaak gericht op een wat jongere doelgroep en vaak geïnspireerd op Japanse Manga. Een voorbeeld van een Nederlandse stripmaker met een succesvolle webcomic is Coco Ouwerkerk met haar strip 'Acception'.

Succesvolle webcomics worden ook met regelmaat uitgebracht in boekvorm, voorbeelden hiervan zijn:


Wat is een bloemlezing of anthology?

Een bloemlezing is een verzameling werk van verschillende schrijvers/tekenaars. Sommige uitgevers publiceren om de zoveel tijd een bloemlezing met fragmenten uit diverse graphic novels. Voorbeelden hiervan zijn:


Wat is manga?

Manga (漫画) is de Japanse vorm van het stripverhaal. Het woord stamt uit de 19e eeuw en is ontleent aan een uitgave van de beroemde Japanse houtsnede kunstenaar Katsushika Hokusai: 'Hokusai Manga'. In tegenstelling tot Westerse stripboeken worden manga van achter-naar-voor en van rechts-naar-links gelezen. Manga zijn enorm populair in Japan en ver daarbuiten en er verschijnen dagelijks een groot aantal titels. Een aantal klassieke manga titels zijn:

Door de populariteit in het Westen is er ook een groeiend aantal niet-Japanse manga op de markt. Een voorbeeld hiervan is de verzamelbundel 'Oyasumi' van Kimberly Legito Geelen, Coco Ouwerkerk en Renee Rienties.


Wat is Fan Art?

'Fan art' bestaat meestal uit tekeningen van populaire karakters uit film, games, stripboeken of animatieseries gemaakt door fans. Naast tekeningen kan het ook bestaan uit animaties, posters, prints, banners etc. Sommige vormen van fan art zijn een discipline op zichzelf geworden. Zoals cosplay, een vorm waarbij deelnemers kostuums maken en zichzelf kleden als populaire karakters.


Wat is zeefdruk?

Zeefdruk is een populaire druktechniek die o.a. gebruikt wordt bij het bedrukken van textiel, affiches, posters en kunst. De eerste vormen van zeefdruk werden ontwikkeld in de 17e eeuw in Japan, waarbij zijde op een raam werd gespannen en met een sjabloon de voorstelling werd afgedrukt.

Moderne zeefdruk maakt gebruik van fijnmazig polyester gaas dat op een raamwerk wordt gespannen. M.b.v. een lichtgevoelige vloeistof wordt per kleurgang het ontwerp op het raam belicht, waarbij op sommige delen van het gaas de inkt wordt doorgelaten en andere delen wordt tegengehouden.

Waar zeefdruk in eerste instantie voornamelijk werd gebruikt in de textielindustrie, werd het populair als grafische techniek in de jaren '60 van vorige eeuw. Tijdens de Franse studentprotesten was het een snelle en goedkope techniek om affiches en posters te drukken. Dit kreeg navolging in het drukken van film- en concertposters en in de grafische kunstsector. Het bekendste voorbeeld hiervan is het werk van kunstenaar Andy Warhol


Wat is Risoprint?

Risoprint is een vorm van stencildruk waarbij gebruik wordt gemaakt van Risograph stencilmachine. Kenmerkend voor risoprints zijn de vaak intense kleuren en het spontane karakter, individuele prints in een serie verschillen vaak onderling en bevatten kleine oneffenheden. Risograph machines hebben veel overeen met een standaard kopieermachine. Maar in de praktijk lijkt de techniek meer op dat van zeefdruk waarbij verschillende kleurgangen over elkaar heen worden gedrukt.

Door de lage kosten en snelheid is risoprint in de laatste jaren erg populair onder grafisch ontwerpers, illustratoren, striptekenaars en kunstenaars. Een bekend voorbeeld hiervan is het Nederlandse riso-magazine 'Wobby', dat 4 keer per jaar wordt uitgebracht door Studio De Leijer en verkrijgbaar is bij Studio Hoekhuis. 


Staat je vraag er niet bij? Je kunt ons altijd een vraag stellen via e-mail of telefoon.

Sorteer op
© 2017 - 2024 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel