De Top 3 van Erik Kriek

Vandaag de 10-de editie van 'DE TOP 3 VAN…'. We vragen elke week een stripmaker, schrijver, illustrator of bekende stripliefhebber, wat zijn/haar top 3 favoriete stripboeken aller tijden is. En wat de nummer 1 van die lijst voor hem/haar betekent. Deze week de Top 3  van illustrator | stripmaker Erik Kriek:

"Ik heb er even over na moeten denken … De strip, of graphic novel zo je wilt, is natuurlijk een jong medium. Dus een top 3 ‘aller tijden’ is lastig want het medium is amper 100 jaar oud en is steeds in ontwikkeling. Op dit moment beleven we, wat mij betreft, een renaissance van de strip. Er is ongelooflijk veel en divers aanbod. Te gek om te zien, hoewel de kwaliteit onderling erg verschilt, maar dat heb je bij andere media ook.  Maar goed, mijn nogal arbitraire top 3, vooruit."

'Bone' - Jeff Smith

"Een verhaal om geen genoeg van te krijgen, ook bij geregeld herlezen niet. Nu mijn zoon van 11 de hele saga heeft ontdekt zie ik ook wederom de kracht ervan. Het is een weirde mix tussen Donald Duck (een goed Carl Barks verhaal mind you) en Tolkien. De personages zijn complex, en er is urgentie dat het verhaal steeds voortdrijft, en de strip heeft een echt warm hart en veel humor."

'Entertaining Comics'

"Alles van EC comics uitgegeven destijds in de VS door William Gaines. Vergeet de superhelden van Marvel en DC. Bij Entertaining Comics kwam het medium wat mij betreft tot grote hoogten. Van de Romance strips tot de pulp-horror en sf. Het is misschien niet allemaal even goed, maar het is weergaloos om het nu te herontdekken. Fantastisch. Een blauwdruk voor wat een strip moet zijn wat mij betreft."

'Black Hole' - Charles Burns

"Ik begon zelf pas laat met het maken van strips. Ik ontdekte eind jaren '80 het werk van Charles Burns in Raw magazine. Dat blaadje liet me zien dat je met strips heel wat meer kon dan ik me tot dan toe had gerealiseerd. Ik had mezelf altijd een te inferieure tekenaar gevonden voor het soort stripverhalen waarmee ik was opgegroeid. Blueberry, Kuifje, Guust dat soort dingen. In Raw zag ik dat je best je eigen stem kon vinden in de wereld van het stripverhaal. De esthetiek van Burns sprak me meteen heel erg aan en ik heb sindsdien altijd zijn werk gevolgd en de heb de man inmiddels ook een aantal keren ontmoet. Black Hole blijft zijn magnum opus wat mij betreft. Vaker lezen luidt het devies en niet te veel het proberen te begrijpen. Zoals je Twin Peaks bekijkt zeg maar."

Over Erik Kriek

Erik Kriek is stripauteur/illustrator en leeft en werkt in Amsterdam. In mei verscheen zijn nieuwste striproman, eigenlijk zijn eerste ‘roman’ want 'het Onzienbare' (uit 2012) en 'In the pines' (uit 2016) waren bundels met korte verhalen. De nieuwste roman heet ‘De balling’ en speelt zich af in het IJsland van de tiende eeuw. In dit verhaal worden de genres historische roman en moderne western verweven. Erik woont samen met zijn vrouw Stans en hun 11 jarige zoon Clovis.

Sorteer op
© 2017 - 2024 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel