De Top 3 van Aad Goudappel

Vandaag de 15-de editie van 'DE TOP 3 VAN…'. We vragen elke week een stripmaker, schrijver, illustrator of bekende stripliefhebber, wat zijn/haar top 3 favoriete stripboeken aller tijden is.

Deze week de Top 3 van illustrator Aad Goudappel:

  1. 'Zwartkijken' - Franquin
  2. 'Maus' - Art Spiegelman
  3. 'The Trencher' - Keith Giffen

Over 'Zwartkijken' van Franquin:

"Briljant getekend, geweldig gebruikmakend van zwart-wit, vlak-lijn, licht-donker. Ik vind (bijna) alles wat Franquin gemaakt heeft super. Guust verslond ik, Robbedoes ontdekte ik wat later, maar Zwartkijken was de absolute top. Goede grappen, Zwart, Mooi. Dit maakte dat ik ook tekenaar wilde worden. IK las ze in eerste instantie uit d bibliotheek, moesten telkens na twee weken weer terug maar ik bleef ze keer op keer lenen. Franquin is een held."

Over 'Maus' van Art Spiegelman:

"Prachtig werk, aangrijpend, hoe je met minimale middelen toch grote emotionaliteit over kan brengen. Ik was voor dat ik het las wat sceptisch wat betreft het gebruik van de dier-metafoor, maar het werkt heel perfect in al zijn 'eenvoud'. Geweldig dat het als eerste graphic novel ooit een Pulitzer prijs (literatuur) gewonnen heeft."

Over 'The Trencher' van Keith Giffen:

"Ik kocht deze in '92 of '93 in Londen. Ik kende American comics niet goed en had er ook niet perse veel mee. Maar van deze viel ik achterover. Had geen idee waar ik naar stond te kijken. Ook het lezen was een visuele puzzel. Duurde een aantal pagina’s voor ik iets kon ontcijferen en realiseerde dat het niet abstracte tekeningen waren. [.] Jaren later zag ik een nummer van de Shadowhawk met dezelfde stijl. Toen ik later het internet kon raadplegen leerde ik dat het 't werk van Keith Giffen was, hij tekende voor zowel het teken- als inktwerk. Het verhaal weet ik niet meer en of het nou bij de beste strips hoort die ik ken (nope) maar het feit dat ik lekker door de war gebracht werd en dat er zoiets compleet anders in toch wel wat eenheidsworst van het US comic tekenwerk gepubliceerd werd, heeft grote indruk op me gemaakt en misschien me ook wel gesterkt in het volgen van een eigen pad.​"

Over Aad Goudappel

Aad Goudappel woont en werkt als freelance illustrator vanuit Rotterdam. Hij vertaalt complexe ideeën en abstracte thema’s in heldere, krachtige beelden. Zijn beelden zien er op eerste gezicht eenvoudig uit. Zijn herkenbare stijl kenmerkt zich door het gebruik van enkel volle kleurvlakken en de afwezigheid van lijnen. Bij nadere beschouwing van zijn licht vervreemdende beelden blijken de illustraties vaak meerdere emotionele of intellectuele lagen te bevatten. Goudappel studeerde illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (NL), en volgde daarnaast lessen aan het Camberwell College of Art in London (UK) en the Art Institute in Boston (USA). Zijn illustraties verschenen o.a. in Wired, Wall Street Journal en Harvard Business Review.

Sorteer op
© 2017 - 2024 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel