De Top 3 van Roel Venderbosch

Vandaag de 13-de editie van 'DE TOP 3 VAN…'. We vragen elke week een stripmaker, schrijver, illustrator of bekende stripliefhebber, wat zijn/haar top 3 favoriete stripboeken aller tijden is. En wat de nummer 1 van die lijst voor hem/haar betekent. Deze week de Top 3  van grafisch ontwerper, illustrator en stripmaker Roel Venderbosch:

1. 'De Hermetische garage' - Moebius

"Ik zie en zal mezelf nooit zien als een tekenaar zoals Moebius/Giraud. Maar die onderzoeksdrift! Hoe hij zichzelf een alter ego geeft om nieuwe werelden te verkennen en het medium te onderzoeken naast zijn 'normale' werk als cowboystriptekenaar van Blueberry. Een van de eerste boeken die ik van hem las was De Hermetische Garage. Je voelt 'm zoeken, als lezer krijg je geen houvast, er is geen plot, geen echt doel, alleen de ontdekkingsreis van de figuren en de tekenaar. Er is veel ruimte om zelf in te vullen, veel om over te lachen, je te verbazen of van te gruwen en er is veel om bij weg te dromen. Wat een inspiratie."

2. 'Het ruikt hier naar onzin' - Kamagurka

"Op mijn veertiende schoof een neef mij dit boekje onder de neus. Alles wat ik daarvoor had gelezen was misschien wel leuk, maar in een stramien gestopt of aan bepaalde regels gebonden. Kamagurka liet zien dat het allemaal heel anders kon en vooral met veel meer absurdisme. Alles kan, alles mag, lelijk, dom, slim, bizar, grootesk, flauw, onnavolgbare logica, de grappen, de tekeningen, jummie. De Kamagurka uit de jaren 80 vind ik nog steeds geniaal."

3. 'Asterios Polyp' - David Mazzucchelli

"Ik roep altijd dat ik liever een goed verhaal lees met slechte tekeningen dan omgekeerd. Maar hier is het allebei meer dan dik in orde. In dit verhaal wordt de psyche van twee mensen en hun relatie uitgepluist op een manier die je alleen met stripmiddelen zo voor elkaar krijgt. Een prachtig verhaal, meeslepend van begin tot eind met karakters van vlees en bloed."

Over Roel Venderbosch

Na zijn afstuderen aan de kunstacademie in Den Bosch is Roel Venderbosch (1968) aan de slag gegaan als grafisch ontwerper. Zijn liefde voor de muziek zorgde ervoor dat hij zich o.a. richtte op het ontwerpen van platenhoezen, voor bijvoorbeeld Frank Boeijen en Daniël Lohues. Daarnaast begon hij ook met het schrijven en illustreren voor verschillende jeugdbladen en strips, zoals 'Prof Oja-Aha', een serie jeugdstripboeken over pop science.  Roel Venderbosch is daarnaast ook regelmatig te vinden bij het illustratoren collectief Funny Farm in Arnhem en geeft een aantal maanden per jaar les aan Artez Hogeschool voor de Kunsten Zwolle. Bij de Harmonie verscheen in 2015 zijn eerste graphic novel 'KSX', een fictieve catalogus van een postorderbedrijf met moderne hebbedingetjes en een vader-zoon-verhaal inéén. Volgend jaar komt bij dezelfde uitgever '26 Bands' uit, een autobiografie over de eerste twee bandjes waar Roel in speelde.

© 2017 - 2024 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel